Planstrategi 2023 endeligt vedtaget

Faxe Byråd har den 31. januar 2024 vedtaget Planstrategi 2023 endeligt, med beslutning om fuld revision af den gældende Kommuneplan 2021-2033. Planstrategi 2023 er offentliggjort tirsdag den 6. februar 2024.

Planstrategiens indhold

Planstrategi 2023 er udarbejdet med udgangspunkt i "Vision 2030" og Byrådets fokuspunkter: befolkningstilvækst, klima, erhverv og turisme, uddannelsesniveau, sundhedsprofil, samt arbejdskraftudfordringen. 

Planstrategi 2023 beskriver, hvordan den fysiske planlægning for Faxe Kommune kan understøtte fokuspunkterne, men udlægger ikke konkrete arealer til særlige formål. Egentlige udlæg af arealer, til for eksempel boligområder eller erhvervsområder, vil først ske i forbindelse med udarbejdelse af den kommende kommuneplan.

Det er et krav, at planstrategien skal indeholde oplysninger om:

  • Byrådets vurdering af og strategi for den kommende udvikling
  • Hvilken planlægning der er gennemført i perioden efter den seneste revision af kommuneplanen
  • Beslutning om i hvilket omfang kommuneplanens skal revideres, enten som en fuld revision af hele kommuneplanen, eller som revision af dele af kommuneplanens indhold
  • Beslutning om hvilke dele af kommuneplanen der genvedtages for en 4-års periode

Ved den seneste ændring af Planloven, er klima blevet en del af Planlovens formålsbestemmelser på lige fod med natur, miljø, vækst og udvikling. Det betyder blandt andet, at planlægningen skal tage højde for at sikre mindre udledning af drivhusgasser og øge modstandsdygtigheden i forhold til klimaforandringer. 

Den kommende kommuneplan skal opdateres generelt i forhold til ny lovgivning og justering af udpegning af arealer, for eksempel i forbindelse med ny viden omkring naturarealer, ændrede udpegninger af klimatilpasningsarealer eller lignende. 

Planstrategi 2023 beskriver hvilke temaer, som skal tilrettes og hvilke temaer der er behov for at udlægge nye arealer til, for eksempel til boliger eller erhverv. Der lægges kun op til mindre ændringer i kommuneplanen, men da der er behov for at tilrette generelt, er det besluttet at der sker en fuld revision af kommuneplanen.

Du kan læse Planstrategi 2023 her på siden under "læs også" 

Borgerinddragelse

Forslag til Planstrategi 2023 har været i offentlig høring i perioden fra fredag den 13. oktober til og med søndag den 10. december 2023. Der blev afholdt borgermøde om Planstrategien torsdag den 16. november 2023. Der indkom 11 høringssvar i høringsperioden, som primært vedrører fokuspunkterne klima, erhverv og turisme, og befolkningstilvækst med underemnerne byudvikling og infrastruktur. 

Der er nogle af høringssvarene som omhandler andre planer eller strategier. Høringssvar som omhandler igangværende strategier og handlingsplaner, er videreformidlet til de respektive strategier og handlingsplaner. Høringssvar der indeholder konkrete forslag til areal anvendelse, som for eksempel byudvikling og infrastruktur, inddrages i det videre arbejde med revision af kommuneplanen. 

De indkomne høringssvar og borgermødet om Planstrategi 2023, har ikke givet anledning til egentlige ændringer i Planstrategi 2023, men der er enkelte steder i teksten, hvor teksten er gjort mere tydelig og underbygget med supplerende tekst. 

Du kan læse byrådets behandling af Planstrategi 2023 og de indkomne høringssvar på sag nr. 10 i referatet fra Byrådets møde den 31. januar 2024. Du finder referatet  på Faxe Kommunes hjemmeside her: Forside - dagsordener og referater (faxekommune.dk)

Klagevejledning

Enhver med retlig interesse i kommunens afgørelser kan klage over formelle mangler i afgørelsen - de såkaldte retlige spørgsmål jf. Planlovens § 58, stk. 1, nr. 3. Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal klagen være indgivet til Planklagenævnet senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes klagefristen altid fra datoen for offentliggørelsen.

Du skal klage via Klageportalen, ved at logge ind med MitID på kpo.naevneneshus.dk.

En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Faxe Kommune i Klageportalen. Når du klager som privatperson, skal du betale et gebyr på kr. 900. Klager du som organisation eller virksomhed, skal du betale et gebyr på kr. 1.800. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.

I Klageportalen sendes din klage automatisk først til Faxe Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet via Klageportalen. Du får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den udenom Klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Faxe Kommune. Kommunen videresender herefter din anmodning til nævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt du kan fritages. Se betingelserne for at blive fritaget på https://naevneneshus.dk/

Faxe Kommunes afgørelse kan jf. Planlovens § 62, indbringes for domstolene.

Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af planloven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.