Planforslag for solcelleanlæg ved Jomfruens Egede inkl. miljøvurdering sendes i 8 ugers offentlig høring.
På møde den 4. september 2024 har byrådet godkendt, at planforslag inkl. miljøvurdering for et solcelleanlæg ved Jomfruens Egede sendes i 8 ugers høring. Der afholdes borgermøde om planerne den 8. oktober 2024 kl. 17 i kantinen på rådhuset i Haslev.
Du kan læse mere om byrådets behandling af sagen her (se punkt 140)
Planforslagene bliver offentliggjort onsdag den 18. september 2024 og er i høring frem til onsdag den 13. november 2024. Du kan finde link til planforslagene og miljøvurderingen på denne side.
Borgermøde
Vi holder borgermøde om planerne for alle interesserede mandag den 8. oktober 2024 kl. 17. Mødet afholdes i kantinen på Rådhuset i Haslev - Frederiksgade 7, 4690 Haslev. På mødet kan du høre mere om planerne for områderne, og du kan stille spørgsmål til planforslagene. På samme møde vil Energistyrelsen på vegne af opstiller orientere om VE-lovens værditabsordning samt salgsoptions- og VE-bonusordningen.
Dine muligheder
Spørgsmål til planforslagene kan rettes til Camilla Dencker, Center for Plan & Mijlø på telefon 56 20 30 19 eller på mail til plan@faxekommune.dk.
Hvis du ønsker at indgive et høringssvar til planforslagene, skal dine bemærkninger eller ændringsforslag være modtaget af Faxe Kommune senest onsdag den 13. november 2024. Høringssvar sendes som mail til plan@faxekommune.dk eller pr. brev til Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev.
Baggrund
Denne lokalplan er udarbejdet på baggrund af en ansøgning fra Lystrup og Jomfruens Egede Godser, som ønsker at opføre et solcelleanlæg på cirka 121 hektar ved Jomfruens Egede. Opstilling af solceller er i overensstemmelse med Faxe Kommunes Klima-, miljø- og naturpolitik 2021, hvoraf det fremgår, at Faxe Kommune – på linje med de nationale mål – vil være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Det betyder, at der i 2050 skal produceres vedvarende energi nok til at dække det samlede energiforbrug, og derfor skal energiforsyningen omstilles, så den er baseret på vedvarende energikilder – herunder solenergi. Solcelleanlægget vil kunne yde et godt bidrag til at reducere udledningen af CO₂.
Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2021
Området er i dag ikke omfattet af en kommuneplanramme. Da lokalplaner til enhver tid skal være i overensstemmelse med kommuneplanen, er der derfor udarbejdet et forslag til et kommuneplantillæg, som udlægger området til teknisk anlæg - solcelleanlæg med tilhørende teknikbygninger.
Kommuneplantillægget muliggør etableringen af det ansøgte solcelleanlæg og har fået navnet Å-T25 - Solcelleanlæg ved Jomfruens Egede Gods.
Kommuneplantillæg er i overensstemmelse med Faxe Kommunes nye retningslinjer for solcelleanlæg i det åbne land, som har været i høring frem til den 4. september 2024.
Lokalplan 1200-48
Formålet med lokalplanen er at give mulighed for at etablere et solcelleanlæg på cirka 121 ha. Solcelleanlægget forventes at kunne producere ca. 130.000 MWh årligt, svarende til ca. 25-35.000 husstandes årlige strømforbrug.
Lokalplanområdet ligger øst og vest for Jomfruens Egede, midt mellem Faxe, Rønnede og Dalby, og er opdelt i tre delområder. Området anvendes i dag til konventionelt landbrug og består af dyrkede marker. De store, åbne markflader er til dels omkranset af skove og beplantede diger. Inden for området forefindes flere §3-beskyttede søer.
De enkelte rækker bliver maksimalt 2,75 meter høje og bliver opsat i lige rækker enten som faste paneler orienteret mod syd, som øst-vestvendte paneler eller som tracker-modeller, der orienterer sig mod solen. Højden af anlægget er reduceret, da størstedelen af arealet ligger i bevaringsværdigt landskab. Inden for hvert delområde kan der opsættes én step-up transformer, som kan opføres med en maksimal højde på 6,5 meter og med lynafleder med en højde på op til 15 meter.
For at begrænse indsynet til hele anlægget etableres der nye beplantningsbælter de steder, hvor anlægget ikke er afgrænset af eksisterende beplantning. Beplantningsbælterne bliver min. 6 meter brede. Højden af det udvoksede hegn varierer mellem 6-12 meter afhængigt af landskabet. Der udlægges område til primitiv camping ved Frenderup og en sti langs solcelleanlægget nord for Egedevej ligeledes ved Frenderup. Stien gør det blandt andet muligt at komme ned i Hulket Skov uden at skulle gå langs Egedevej. Formålet er at give naturoplevelser i sammenhæng med de eksisterende skove.
Størstedelen af området er udpeget som bevaringsværdigt landskab, karakteriseret som et godslandskab. Med ændringen af planloven 1. juli 2023, er det muligt at opstille solcelleanlæg i denne type landskab, under forudsætning af at der ikke er tale om et landskab af særlig kvalitet. Der er derfor udarbejdet en supplerende landskabskarakteranalyse, der konkluderer, at området, hvori solcelleanlægget opstilles, ikke er af særlig kvalitet.
Området er derudover udpeget som værdifuldt landbrugsområde, hvilket udgør størstedelen af kommunen. Anlægget ligger delvist inden for skovbyggelinjen, og bygherre skal derfor opnå en dispensation fra naturbeskyttelsesloven, før anlægget kan etableres.
Miljøvurdering af planerne og projektet
I forbindelse med udarbejdelsen af planforslagene er der i henhold til "Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)" gennemført en miljøvurdering, hvis formål er at afklare om - og hvilke miljøpåvirkninger planerne og solcelleanlægget kan give anledning til. Lystrup og Jomfruens Egede Godser har frivilligt anmodet om at gå direkte til en miljøvurdering. Der er derfor ikke foretaget en forudgående miljøscreening af hverken planerne eller projektet. Der er udarbejdet en miljøvurdering og en miljøkonsekvensvurdering, som afdækker henholdsvis planernes og solcelleanlæggets miljøpåvirkning. Begge forhold er indarbejdet i én rapport kaldet miljøvurderingsrapport.
Klagevejledning
Byrådets vedtagelse af planforslag til offentlig høring kan ikke påklages til Planklagenævnet. Først ved byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentliggørelse kan retlige spørgsmål påklages til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1, nr. 3.
Ligeledes gælder, at der ikke kan klages over den samlede miljøvurderingsrapport, mens planforslagene er i offentlig høring. Først ved den endelige vedtagelse af planerne kan miljøvurderingsrapporten påklages til Planklagenævnet/Miljø- og fødevareklagenævnet.