Forslag til høring: Tillæg nr. 23 til kommuneplanen – Retningslinjer for solcelleanlæg i det åbne land
Planforslag om ”Retningslinjer for solcelleanlæg i det åbne land” sendes i 8 ugers offentlig høring.
På møde den 27. juli 2024 har Faxe Byråd godkendt, at forslag til kommuneplantillæg nr. 23 sendes i 8 ugers høring. Du kan læse mere om byrådets behandling af sagen her: https://dagsordener.faxekommune.dk/vis?Referat-Byraadet-d.27-06-2024-kl.18.30&id=ce03a270-0e65-4ef6-9e83-4984884cacfb
Planforslaget bliver offentliggjort onsdag den 10. juli 2024 og er i høring frem til onsdag den 4. september 2024. Du kan finde link til planforslaget på denne side.
Dine muligheder
Spørgsmål til planforslagene kan rettes til Mikael Saugstrup Nielsen, Center for Plan & Miljø på telefon nr. 56 20 30 19 eller på mail til plan@faxekommune.dk
Hvis du ønsker at indgive et høringssvar til planforslaget, skal dine bemærkninger eller ændringsforslag være modtaget af Faxe Kommune senest onsdag den 4. september 2024. Høringssvar sendes som mail til plan@faxekommune.dk eller pr. brev til Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev.
Baggrund
Den 1. juni 2024 trådte ”Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land” i kraft.
Bekendtgørelsen indeholder anbefalinger til hvilke hensyn, kommuneplanens retningslinjer for opstilling af lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land bør varetage. Kommuneplanens retningslinjer skal være vedtaget senest ved førstkommende revision af kommuneplanen.
Idet Faxe Byråd siden udarbejdelsen af Kommuneplan 2021-2033 har vedtaget supplerende retningslinjer for solcelleanlæg i Faxe Kommune, vil kommuneplanens retningslinjer for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land med kommuneplantillæg nr. 23 blive opdateret, således de er i overensstemmelse med bekendtgørelsens indhold samt byrådets supplerende retningslinjer.
Kommuneplantillæg nr. 23
Tillæg nr. 23 reviderer kommuneplanens retningslinjer for ny planlægning af solcelleanlæg, og angiver kun mindre ændringer og præciseringer foranlediget af bl.a. den nye bekendtgørelse og det skærpede administrationsgrundlag.
Ændringerne vedrører overordnet set:
- Skærpede afstandskrav til boliger
- Angivelse af solcelleanlægs max. højde og udseende
- Konkretisering af beplantning og hegning
- Adgang for offentligheden i form af rekreative stier
Miljøvurdering
I forbindelse med udarbejdelsen af planforslaget, er der i henhold til "Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)" gennemført en screening, der vurderer planens indvirkning på miljøet. Screeningen har vist, at planforslaget ikke vil medføre en væsentlig miljømæssig påvirkning af området eller det omgivende miljø.
Klagevejledning
Byrådets vedtagelse af planforslag til offentlig høring kan ikke påklages til Planklagenævnet. Først ved byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentliggørelse kan retlige spørgsmål påklages til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1, nr. 3.
Faxe Kommune har truffet afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 23, jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Den nærmere begrundelse fremgår af planforslaget.
Afgørelsen om miljøvurdering kan der klages over til Planklagenævnet, jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 4 af 3. januar 2023) § 48. Der kan klages over formelle mangler i afgørelsen, de såkaldte retlige spørgsmål.
Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal klagen være indgivet til Planklagenævnet senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes klagefristen dog altid fra datoen for offentliggørelsen. Du skal klage via Klageportalen, ved at logge ind med dit NEM-ID på kpo.naevneneshus.dk.
En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Faxe Kommune i Klageportalen. Når du klager som privatperson, skal du betale et gebyr på kr. 900. Klager du som organisation eller virksomhed, skal du betale et gebyr på kr. 1.800. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.
I Klageportalen sendes din klage automatisk først til Faxe Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet via Klageportalen. Du får besked om videresendelsen.
Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den udenom Klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Faxe Kommune. Kommunen videresender herefter din anmodning til nævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt du kan fritages. Se betingelserne for at blive fritaget på https://naevneneshus.dk/.