Forslag til høring: planer for et Boligområde øst for Dalgårdsvej i Rønnede
Planforslag, for Boligområde ved Dalgårdsvej i Rønnede sendes i 8 ugers offentlig høring.
Der afholdes borgermøde om planerne den 21. november på Møllevangsskolen i Rønnede.
På mødet den 10. oktober 2024 har Byrådet godkendt, at forslag til kommuneplantillæg nr. 13, forslag til lokalplan 1000-61 samt udkast til udbygningsaftale, sendes i offentlig høring.
Du kan læse mere om Byrådets behandling af sagen her (se punkt 162): https://dagsordener.faxekommune.dk/vis?Referat-Byraadet-d.10-10-2024-kl.18.30&id=a41ce519-8e73-465e-b5a1-5981b9e14a33
Planforslagene bliver offentliggjort onsdag den 23. oktober og er i høring frem til onsdag den 18. december 2024. Du kan finde link til forslagene på denne side.
Borgermøde
Der afholdes borgermøde om planforslagene torsdag den 21. november 2024 kl. 19:00 i fælleslokalet (lokale 173) på Møllevangsskolen i Kongsted – Eskilstrupvej 3, 4683 Rønnede.
På mødet vil der blive fortalt om planerne for området, og du kan stille spørgsmål til planforslagene.
Dine muligheder
Spørgsmål til planforslagene kan rettes til Mikael S. Nielsen, Center for Plan & Miljø på telefon nr. 56 20 30 19 eller på mail til plan@faxekommune.dk
Hvis du ønsker at indgive et høringssvar til planforslagene, skal dine bemærkninger eller ændringsforslag være modtaget af Faxe Kommune senest onsdag den 18. december 2024. Høringssvar sendes som mail til plan@faxekommune.dk eller pr. brev til Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev.
Baggrund
Selmer Gruppen ønsker at udvikle arealet øst for Dalgårdsvej i Rønnede til et blandet boligområde med åben-lav, tæt-lav og etageboliger. Arealet er ikke udlagt til byudvikling eller perspektivareal i Kommuneplan 2021. Det fremgår dog af kommuneplanen (side 34), at "Ved fremtidig boligudbygning er det mest oplagt at fortsætte byens udvikling mod øst."
Da forslag til Kommuneplan 2021 blev udarbejdet, var der mange ubebyggede storparceller i Rønnede, og vurderingen var, at der ikke var behov for at udlægge nye arealer til byvækst. Efterfølgende er størstedelen af storparcellerne i Rønnede blevet udbygget eller står overfor at blive udbygget. Der er derfor gode argumenter for at udlægge nye byvækstarealer i Rønnede.
Plan & Kulturudvalget behandlede projektet første gang den 16. august 2022. Efterfølgende blev der gennemført en 4 ugers idéfase. På mødet den 9. maj 2023 besluttede udvalget, at planarbejdet kunne igangsættes, såfremt Byrådet afsatte midler til en udvidelse af Dalgårdsvej.
På budget 2024 blev der afsat midler til en udvidelse af kørebanen og belysning på strækningen fra Faxevej til Kongstedgårdsvej, og anlægsarbejdet er igangsat.
Lokalplan
Lokalplan 1000-61 opdeler planområdet i fire delområder.
- Delområde I udlægges til åben-lav boliger. Mindste grundstørrelsen fastsættes til 700 m², og bebyggelse må ikke overstige 30 %. Tage skal udføres med ensidig taghældning eller som saddeltage, valmede eller halvvalmede tage med en taghældning mellem 20° og 45°. Tage skal beklædes med tagsten i sort, rød, brun eller gul eller skiffer.
- Delområde II udlægges til tæt-lav boliger i op til to etager, etageboliger i op til to etager samt til fælles friareal. Mindste grundstørrelsen for tæt-lav boliger fastsættes til 250 m² inkl. andel af fællesareal, eksklusiv veje, stier og parkeringsarealer, jævnfør Kommuneplanens generelle rammer. Til hver bolig skal der etableres et skur eller depotrum.
- Delområde III udlægges til tæt-lav boliger i op til to etager samt til fælles friareal. Mindste grundstørrelsen for tæt-lav boliger fastsættes til 250 m² inkl. andel af fællesareal, eksklusiv veje, stier og parkeringsarealer, jævnfør Kommuneplanens generelle rammer. Til hver bolig skal der etableres et skur eller depotrum.
- Delområde VI udlægges til regnvandsbassin og tekniske anlæg i den forbindelse.
Kommuneplantillæg
Med Kommuneplantillæg nr. 13 udlægges et nyt rammeområde til boligformål (R-B10). Inden for området kan der opføres åben-lav boliger, tæt-lav boliger og etageboliger i op til 2 etager og med en højde på op til 8,5 meter. Bebyggelsesprocenten for tæt-lav og etageboliger fastsættes til max. 40 % og dog max. 30 % for tæt-lav i én etage. Bebyggelsesprocenten for åben-lav fastsættes til max. 30 %.
Med kommuneplantillægget annulleres udpegningen af særligt værdifuldt landbrugsområde på kommuneplanens retningslinjekort inden for rammeområdet. Samtidig justeres afgrænsningen af det eksisterende rammeområde R-B4 i henhold til afgrænsningen af det nye rammeområde R-B10.
Idéfase / for-debat
Da planområdet ikke var udlagt til byudvikling i Kommuneplan 2021, er der gennemført en 4 ugers idéfase inden opstart af planarbejdet. Idéfasen blev gennemført fra den 5. oktober til den 26. oktober 2022.
Der indkom to bemærkninger fra henholdsvis Østsjællands Museum og fra en borger bosiddende i lokalområdet. Museets bemærkninger vedrører et sten- og jorddige, der løber langs lokalplanens østlige afgrænsning. Bemærkningerne fra borgeren gik bl.a. på et ønske om en dagligvareforretning i Rønnede øst, at der stilles krav om udendørs opbevaringsrum, og at boligområdet kommer til at fremstå som den oprindelige plan for Dalgårdsarealet.
De indkomne idéer og forslag har været med til at kvalificere planlægningen, og der er i planforslaget indarbejdet bestemmelser om bevarelse af diget. Derudover har der i disponeringen af planen været fokus på at sikre for-arealer til tæt-lav boliger, hvor der er plads til etablering af skure mm.
Miljøvurdering
I forbindelse med udarbejdelsen af planforslagene er der gennemført en screening af planernes indvirkning på miljøet. Screeningen har vist, at planforslagene ikke vil medføre en væsentlig miljømæssig påvirkning af området eller det omgivende miljø, blandt andet fordi der er tale om et mindre område på lokalt plan, boligerne placeres uden for kommuneplanens støjkonsekvenszone, området ikke indeholder bilag IV-arter og ikke ligger i umiddelbar nærhed til Natura 2000-områder mv.
Aftale om infrastruktur
På budget 2024 blev der afsat midler til en udvidelse af Dalgårdsvej samt belysning på strækningen fra Faxevej til Kongstedgårdsvej. Der er imidlertid ikke afsat midler til cykelsti og fortov, hvorfor bløde trafikanter er henvist til at færdes på kørebanen.
Selmer Gruppen har på den baggrund tilbudt at indgå en udbygningsaftale om anlæg af en 2,5 meter bred sti til cykler og fodgængere langs den østlige side af Dalgårdsvej ud for lokalplanens område. Teknik & Miljøudvalget blev orienteret om tilbuddet på møde den 6. juni 2024.
Efterfølgende vil der være en række "huller" i det samlede løsningsforslag, som skal finansieres via kommunens budget herunder:
- ca. 75 m sti til cykler og fodgængere langs den østlige side af Dalgårdsvej fra Faxevej til lokalplanområdet.
- ca. 550 m sti til cykler og fodgængere langs den vestlige side af Dalgårdsvej fra Faxevej til Kongstedgårdsvej.
Klagevejledning
Byrådets vedtagelse af planforslag til offentlig høring kan ikke påklages til Planklagenævnet. Først ved byrådets endelige vedtagelse og efterfølgende offentliggørelse kan retlige spørgsmål påklages til Planklagenævnet jf. Planlovens § 58, stk. 1, nr. 3.
Faxe Kommune har truffet afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af forslag til lokalplan 1000-61 og kommuneplantillæg nr. 13, jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Den nærmere begrundelse fremgår af planforslaget.
Afgørelsen om miljøvurdering kan der klages over til Planklagenævnet, jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 4 af 3. januar 2023) § 48. Der kan klages over formelle mangler i afgørelsen, de såkaldte retlige spørgsmål.
Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal klagen være indgivet til Planklagenævnet senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes klagefristen dog altid fra datoen for offentliggørelsen. Du skal klage via Klageportalen, ved at logge ind med dit Mit-ID på kpo.naevneneshus.dk.
En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Faxe Kommune i Klageportalen. Når du klager som privatperson, skal du betale et gebyr på kr. 900. Klager du som organisation eller virksomhed, skal du betale et gebyr på kr. 1.800. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.
I Klageportalen sendes din klage automatisk først til Faxe Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet via Klageportalen. Du får besked om videresendelsen.
Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den udenom Klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Faxe Kommune. Kommunen videresender herefter din anmodning til nævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt du kan fritages. Se betingelserne for at blive fritaget på https://naevneneshus.dk/.