Faxe Kommune er i gang med omfattende genopretning af familieområdet
Alvorlige udfordringer på det specialiserede børne- og ungeområde i Faxe Kommune sætter ekstra skub i en genopretningsplan, som blev sat i gang i juni i år. Situationen på området betegner Faxe Kommune selv som kritisk.
Onsdag den 18. september blev Børn & Læringsudvalget som de første præsenteret for en udvidet indsatsplan, som revisionsvirksomheden BDO har lavet i samarbejde med personalet og ledelsen på Faxe Kommunes familieområde.
Planen skal supplere og understøtte det arbejde, Faxe Kommune allerede er i gang med for at genoprette det specialiserede børne- og ungeområde i kommunen. Et fokus på indsatsen på området som også har tæt bevågenhed i de budgetforhandlinger, som forventes at nærme sig sin afslutning inden længe.
Efter udvalgets gennemgang af den udvidede indsatsplan er der fuld politisk opbakning til de tiltag, Faxe Kommunes administration sætter i værk. Et arbejde som Børn & Læringsudvalget kommer til at følge nøje fremadrettet.
Hvad er der sket?
I foråret 2024 blev Faxe Kommune opmærksom på, at realiseringen af kommunens udviklingsstrategi på det specialiserede børne- og ungeområde ikke har udviklet sig som forventet og ønsket.
Flere elementer i udviklingsplanen fra 2022 og udviklingsstrategien fra 2023 var reelt forsinkede.
Det viste sig, at der især var behov for hurtigst muligt at iværksætte tiltag i forhold til at styrke fagligheden, dialogen med borgerne, lovmedholdelighed i sagsbehandlingen og styring af økonomien.
Faxe Kommune kunne også konstatere, at der gennem det seneste halve år havde været alvorlige udfordringer - udfordringer hvoraf nogle i varierende grad har præget området siden 2022.
Men i foråret stod det klart, at der var
• en stigning i klagesager og henvendelser som peger på utilstrækkelig kvalitet i sagsbehandlingen
• ekstra lange ventetider
• manglende sikkerhed i data og dermed usikker økonomistyring
• et dårligt arbejdsmiljø i afdelingen præget af et meget stort arbejdspres og tidspres, manglende tryghed i organisationen
• stor medarbejderomsætning
• samt mistillid mellem ledelse og medarbejdere.
Indsats allerede i gang
Faxe Kommune tager situationen på familieområdet meget alvorligt.
I foråret 2024 satte kommunen markant ind for at komme til bunds i sagen og få et overblik over omfanget af situationen.
I juni satte kommunen en hjælpepakke i gang - blandt andet i form af kompetenceudvikling, ekstern bistand fra revisionsvirksomheden BDO og intern assistance fra den øvrige organisation til sagsgennemgang og opfølgning.
- Det er ingen hemmelighed, at vi politisk både var forundrede og frustrerede, da vi erfarede, at en mangeårig indsats stadig ikke har nået sit mål. Situationen blev kun værre af, at forvaltningen konstaterede, at der hverken var overblik over de enkelte sager eller økonomien, siger Mikkel Dam, formand for Børn & Læringsudvalget.
- Men jeg oplever, at både ledelse og medarbejdere nu tager fat om nældens rod, og at vi nu har et langt mere realistisk indblik i, hvad der foregår, og hvad der skal til. Vi skal simpelthen lykkes med det her. Vi kan ikke være tjent med, at familier lever i uvished. Jeg ser frem til BDO og forvaltningens konkrete bud på, hvordan vi sammen kommer videre, omsættes i konkrete handlinger, tilføjer Mikkel Dam.
Familier kan være påvirket
Faxe Kommune erkender, at de afdækkede forhold på familieområdet kan have haft betydning for mange sager.
Der kan være familier, som ikke har modtaget den støtte og de tilbud, som de er berettigede til.
Og situationen kan omvendt også have betydet, at nogle familier har fået ydelser som de ikke er berettiget til og vil få besked om, at de ikke længere kan modtage den støtte, de har været vant til.
Situationen involverer og påvirker mange familier, derfor har den naturligt haft politisk bevågenhed og fokus i de aktuelle budgetforhandlinger.
Genopretning tager tid
Med bistand fra BDO - og forvaltningens indsats på området - er der udsigt til, at Center for Børn, Unge & Familier har et overblik over samtlige sager i dette efterår.
Der er godt 1.000 sager, som gennemgås grundigt.
Med indsatsplanens fokus på kompetenceudvikling og arbejdsgange, der fremadrettet kan sikre kvalificeret og lovmedholdelig sagsbehandling, genopretning af de sager, hvor der er behov for det og styring af økonomien, forventer Faxe Kommune at være alt igennem i løbet af de kommende to år.
Målet er at børn og familier i Faxe kommune får den hjælp de er berettiget til, at de er trygge i mødet med kommunen om deres sag, og at kommunen kan styre økonomien på området.
Tempoet i genopretningen afhænger af, hvilke tiltag, kommunen konstaterer at der vil være behov for, i takt med at sagerne bliver gennemgået.