Endeligt vedtaget: Kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplan 700-81 for en højspændingsstation ved Langesnave.

Faxe Byråd har den 27. juni 2024 vedtaget kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplan 700-81 for en højspændingsstation ved Langesnave endeligt. Planerne er offentliggjort onsdag den 3. juli 2024.

Forslag til kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplanforslag 700-81 har været i offentlig høring i 9 uger fra den 2. februar til den 10. april 2024. Faxe Kommune har modtaget 2 høringssvar fra henholdsvis en borger, der foreslår ændringer til lokalplanen i forhold til den afskærmende beplantning mod vest og fra Cerius, der foreslår mindre ændringer til Cerius' højspændingsstation.

Du kan læse om byrådets behandling af planforslagene i referatet fra byrådsmødet den 27. juni 2024, hvor også hvidbog med høringssvar ligger som bilag til dagsordenpunktet - se punkt 112 her.

Der er ikke afholdt borgermøde om planforslagene.

Baggrund

Planforslagene for en højspændingsstation ved Haslev er udarbejdet på baggrund af en ansøgning fra Energinet, der sammen med Cerius har behov for opførelse af en højspændingsstation nordøst for Haslev tæt på Sydmotorvejen. Etablering af en højspændingsstation er i overensstemmelse med Faxe Kommunes Klima-, miljø- og naturpolitik, som er en forlængelse af Faxe Kommunes Klimaplan 2022-2050, hvoraf det fremgår, at Faxe kommune målrettet vil arbejde for, at den samlede udledning af CO₂ reduceres.

Kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplan 700-81

Formålet med kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplan 700-81 er at give mulighed for at etablere en højspændingsstation ved Langesnave.

Området er beliggende i et større sammenhængende landbrugsareal i omdrift og ligger ca. 3,5 km nordvest for Dalby, ca. 4 km nordøst for Haslev og ca. 2 km øst for landsbyen Høsten. Området afgrænses mod øst af Sydmotorvejen, mod syd af Langesnogvej og landbrugsejendommen Langesnave og mod nord og vest af åbne landbrugsarealer. Længere mod syd er der opført et større solcelleanlæg på ca. 34 ha. Arealet er valgt, da nærområdet i forvejen er påvirket af større infrastrukturanlæg, herunder motorvejen og et tracé af højspændingsmaster- og ledninger samt en stor landbrugsejendom til svineproduktion. Arealet er relativt fladt og vil med landskabeligt tilpasset beplantning kunne afskærme og indpasse højspændingsstationen visuelt i forhold til det omkringliggende landskab.

Selve højspændingsstationen har en udstrækning på ca. 200x200 meter og består af en række eltekniske komponenter, herunder blandt andet en transformer og reaktorer. De højeste komponenter på stationen vil være 26 lynfangsmaster, der er op til 25 meter i højden. Lynfangsmaster er spinkle gittermaster, som beskytter stationsanlægget mod lynnedslag. De resterende elkomponenter vil kunne være op til 12,5 meter i højden. Der gives desuden mulighed for at kunne opføre to teknik- og mandskabsbygninger på op til 300 m² i 6 meters højde.

Af sikkerhedsmæssige årsager omkranses stationen af hegn og beplantes med 3-rækker skærmende beplantning på ydersiden af stationshegnet. Beplantningen skal bestå af en blanding af hjemmehørende og egnstypiske træer, og skal, når det er færdigudvokset, kunne slutte tæt i minimum 9 meters højde. Det resterende areal øst for stationen skal henligge som græs med mulighed for landbrug. Lokalplanen giver endvidere mulighed for at terrænregulere området med +/- 1,5 m for at sikre, at højspændingsstationen ikke oversvømmes ved ekstremregnshændelser.

Retsvirkninger

Kommuneplantillægget og lokalplanen gælder nu for området.

Klagevejledning

Enhver med retlig interesse i kommunens afgørelser kan klage over formelle mangler i afgørelsen - de de såkaldte retlige spørgsmål jf. Planlovens § 58, stk. 1, nr. 3. Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal klagen være indgivet til Planklagenævnet senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes klagefristen altid fra datoen for offentliggørelsen.

Du skal klage via Klageportalen, ved at logge ind på MitID på https://kpo.naevneneshus.dk

En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Faxe Kommune i Klageportalen. Når du klager som privatperson, skal du betale et gebyr på kr. 900. Klager du som organisation eller virksomhed, skal du betale et gebyr på kr. 1.800. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.
I Klageportalen sendes din klage automatisk først til Faxe Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet via Klageportalen. Du får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den udenom Klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for at bruge Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Faxe Kommune. Kommunen videresender herefter din anmodning til nævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt du kan fritages. Se betingelserne for at blive fritaget på https://naevneneshus.dk/. Faxe Kommunes afgørelse kan jf. Planlovens §62, indbringes for domstolene.

Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af planloven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.

Læs også

Lokalplan 700-81
Kommuneplantillæg nr. 15